Minulla ei ole ilmoitettu kuin Hempukka, joten kasvattajaluokka jää saamatta tänä vuonna mutta liekö sillä väliä. Kasvattajaluokan tulisi olla hyvin yhteneväinen mutta jo Hempukka eroaa niin tyypiltään esim. Pimusta ja Jermusta(ovat siis tulossa) , että yhteneväisyys olisi aika kaukana.

Lonkkatilasto mietityttää edelleen. Muutaman kotikoiran(mm steriloitu uros) kuvaaminen virallisesti sotkee tilastot mutta sitten kun alkaa miettimään, että miltä ne tilastot oikeasti näyttäisivät jos kaikki laittaisivat ne ö-tulokset virallisiin puhumattakaan niitten jo nuorena lopetettujen koirien kuvaustulokset. Nehän ei koskaan tule "julkisuuteen".

Nämä lonkkajutut on minulle aika ufo-juttu. Mistä johtuu, että terveitten vanhempien jälkeläisillä voi olla tosi huonot lonkat? Miten niiltä voisi välttyä? Pärnanen kirjoitti lausunnossaan tutkittuaan kolmen lopetetun lansunpennun röntgenkuvia, että

 "Mutaatioita syntyy aina myös eli kaikki vanhemmat ovat terveitä ja pennuilla E lonkat. Luultavasti rodussa on sairaita geenejä ja terveillä vanhemmillakin on ollut niitä ja nyt tämä pentu on saanut sattumalta kaikki huonot geenit.

 Rotuunne on tullut siis näitä sairaita geenejä valitettavasti mutta kuvaamalla ja käyttämällä teveitä koiria jalosutksessa tilanne psysyy hallinnassa toivottavasti."

Että semmoista...mutta muuta ei voi kuin yrittää parhaansa ja niin varmaan kaikki lansunkasvattajat tekevätkin  

Joskus mietin, että jos alkaisi kuvauttamaan kaikki pennut ennen luovutusta, jotta ainakin tulevat omistajat välttyisivät pettymykseltä. 

Olen yhden pentueen kuvauttanut kun pennut olivat 10-viikkoisia. Niitä oli 4 pentua ja niistä kolmen enneuste oli tosi hyvä mutta yhden pennun kohdalla ennuste oli C-D. Yritin kyllä puhua tämän huonoimman arvion saaneen pennun varaajan vaihtamaan vielä vapaana olleeseen paremman arvion saaneeseen pentuun mutta varaaja ei enää halunnut vaihtaa joten annoin pennun ihan veloituksetta.

Arviointi ei ehkä ole helppoa tuon ikäisellä pennulla etenkin kun kasvuympäristö, ruokinta ja liikunta siihen vielä vaikuttaa mutta jotain suuntaa antavaa kuitenkin.

Minulta on kysytty, ja itsekin sitä miettinyt, että kuinka koira jolla on E-E lonkat ja 3-3 kyynärpäät liikkuu, niin kyllä oikein hyvin liikkuu. Sellainen koira on ollut meillä hoidossa monta kertaa eikä sillä ole mitään oireilua omistajansakaan mielestä muuta kuin jäykkyyttä ylösnoustessa. Uros on jo hyvin nuorella iällä steriloitu ja se on sen jälkeen ollut "hieman" tukevassa kunnossa mikä on varmasti jonkin verran vaikuttanut nyt 4-vuotiaana otettuihin kuviin.