Landseereitten Pevisa tähän asti on ollut sellainen, että pentueen rekisteröinnin edellytys on, että vanemmat on lonkkakuvattu. Se mikä lonkkakuvaustulos on ollut ei ole ollut millään tavalla ratkaisevaa.  Kyynärpääkuvaus ei ole ollut pakollinen eli jos joku on halunnut teetettää pentueen vaikka E- tai Ö-lonkkaisella koiralla jonka etupäätä ei ole ollenkaan kuvattu, se on ollut rekisteröinnin osalta mahdollista.

Nykyinen jalostustoimikunta on päättänyt liittää mukaan kyynärpääpakon sekä muutoinkin tiukentaa nykyistä ja laittaa C - lonkkien osalta ja 2 - kyynärpäitten osalta. Suurin osa kasvattajista on kuitenkin jo nyt kuvauttanut jalostukseen käytettävien koirien kyynärpäät ja muutamaa lukuunottamatta ei ole käyttänyt huonompaa kuin 1 kyynärpäitä. Lonkkien osalta käytäntö on ollut löysempi, sillä D-lonkkaisten käyttäjiä on ollut useampia.

Itse pidän C ja 1 rajoja riittävinä ja vaikka en ole toistaiseksi käyttänyt sen enempää D-lonkkaista kuin 2-kyynäpäistä koiraa jalostukseen, niin  jalostuspohjan kapeuden takia en sulkisi pois myöskään sitä mahdollisuutta. En usko, että tällainen mahdollisuus lisäisi niitten käyttöä mutta se ei myöskään sulkisi  l o p u l l i s e s t i  pois koiria, joilla kenties olisi rodulle jotain annettavaa.

Ja vaikka lonkka- ja kyynärpäätulokset ovat tärkeitä niin olisi huomoioitava myös olkapää- sekä  polviongelmat, joita rodussamme myös esiintyy ja tulisi kiinnittää huomiota jalostukseen käytettävien koirien luonteisiin. Enemmän kuin D-lonkkaisten tai 2-kyynärpäisten koirien käyttöä jalostukseen minua huolestuttaa Landseereille ei-tyypillisten luonteitten käyttö ja niitten joutuminen sellaisiin käsiin, joissa isoa koiraa ei osata/viitsitä kouluttaa.

Meillä kasvattajilla on aika iso vastuu siitä millainen Landseer on rotuna tulevaisuudessa. Tämän päivän jalostusratkaisut eivät ehkä näy vielä seuraavassa sukupolvessa eikä vielä sitäkään seuraavassa mutta ongelmilla on tapana putkahtaa jossain vaiheessa esiin.

Ei riitä, että yritetään jalostaa tervettä ja hyväluonteista rotua vaan pitäisi myös yrittää säilyttää Landseerin ulkonäkö eikä siihen valitettavasti riitä kahden A-lonkkaisen ja 0-kyynärpäisen koiran yhdistäminen. Jos näin olisi, niin silloinhan ei enää olisi väliä vaikka vain toinen yhdistelmän koirasta on Landseer.  regular_smile.gif